بلاگ

الکتروپمپ ها و نحوه راه ندازی، نصب و کاربرد آن ها

نصب الکتروپمپ
5/5 - (1 امتیاز)

الکتروپمپ چیست ؟

 الکتروپمپ از دو قسمت تشکیل می‌شود قسمت اول الکتروموتور و قسمت دوم آن پمپ می‌باشد که از طریق یک واسطه ( فلنچ ) به‌ هم متصل هستند. قسمت الکتروموتور عامل محرکی برای قسمت پمپ می باشد که وظیفه جابجایی سیالات با فشار کنترل ‌شده را بر عهده دارد.

تاریخچه استفاده از الکتروپمپ

یکی از دغدغه ‌های انسان همواره انتقال و جابجایی آب در طول زمان می‌باشد. در طول زمان انتقال آب جهت تامین آب مورد نیاز کشاورزی و همچنین جهت زندگی‌ های شهرنشینی اهمیت زیادی دارد. در منازل مسکونی و مجتمع‌ها از پمپ برای افزایش فشار آب استفاده می‌شود. برای جبران افت فشار در سیستم‌ های آب‌رسانی آپارتمان ‌های چند طبقه از پمپ‌ های معمولی استفاده می‌کنیم.

انواع الکتروپمپ

اما در مجتمع‌ های مسکونی از پمپ‌ های تحت سیستم آبرسانی و به شکل کاملاً تخصصی استفاده می‌شود. همچنین در مجتمع‌ های دارای واحد های متعدد به دلیل رعایت مسائل ایمنی سیستم اطفاء حریق لازم می‌باشد.

الکتروپمپ‌ ها از جمله در صنایع غذایی،  پتروشیمی و دیگر صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربردهای الکتروپمپ :

الکتروپمپ برای جابجایی سیالات استفاده می‌شود که این سیالات می‌تواند به‌ صورت زیر باشند :

  • جابجایی اسید در مواد صنعتی سخت
  • جابجایی روغن
  • انتقال فاضلاب در صنایع بازیافت
  • انتقال مایعات غلیظ در صنایع سرامیک
  • سیستم‌ های سرمایشی و گرمایشی

الکتروپمپ‌ ها در موارد متنوع و گسترده‌ ای مورد استفاده قرار می‌گیرند.

خرید الکتروپمپ

راه‌ اندازی الکتروپمپ ها

معمولا موتور پمپ ها را به چند روش مختلف راه اندازی می کنند. در اینجا چند روش مختلف را باهم بررسی خواهیم کرد.

انواع روش ‌های رایج راه‌ اندازی الکتروموتور :

  • راه اندازی مستقیم
  • سافت استارتر
  • ستاره-مثلث
  • اینورتر ( درایو )

راه‌اندازی مستقیم الکتروپمپ

به عبارت ساده برق به‌صورت مستقیم به الکتروپمپ متصل خواهد شد و هیچ تجهیز دیگری برای راه ‌اندازی استفاده نمی‌شود. این روش به تک‌ ضرب نیز معروف است. در روش مستقیم برق سه‌ فاز یا تک ‌فاز به‌ صورت مستقیم وارد یک کنتاکتور می‌شود و به وسیله کنتاکتور الکتروموتور را قطع و وصل می کنیم.

مزایای راه‌اندازی مستقیم الکتروموتور

  • ساده ترین روش راه‌ اندازی موتور
  • استفاده از این روش طبیعتاً هزینه‌ های کمتری دارد.
  • گشتاور بالا

راه اندازی با ستاره – مثلث

برای کاهش ولتاژ و جریان راه ‌اندازی و همچنین گشتاور از روش دو ضرب یا ستاره مثلث استفاده کنیم. و در حقیقت دو ایراد بزرگ راه‌ اندازی الکتروپمپ سه‌ فاز با روش مستقیم را برطرف می کنیم. با این کار ولتاژ یک سوم کمتر می‌شود پس گشتاور و جریان نیز کم می شود.

معایب روش ستاره مثلث

  • زیر بار قدرت راه‌ اندازی کمی دارد و باید بدون بار استارت شود.
  • برای راه‌ اندازی دو عدد کابل لازم است.
  • برای راه‌ اندازی به سه کنتاکتور برای استارت و استاپ در حالت معمولی و برای چپ گرد راست گرد پنج عدد کنتاکتور لازم می‌باشد.

نصب الکتروپمپ

راه اندازی الکتروپمپ به روش سافت استارتر

با استفاده از سافت استارتر ولتاژ در هر فاز کاهش پیدا می کند و به‌ عبارتی ساختار و الگوریتمی شبیه ستاره مثلث دارد. در حقیقت با کاهش ولتاژ، گشتاور و جریان راه‌ اندازی را کاهش خواهیم داد.

این روش بسیار مشابه با ستاره مثلث بود و بر روی هر سه فاز دیمر وجود دارد. سافت استارتر را زمانی‌ که الکتروموتور به‌ دور نامی خود رسید برای جلو گیری از تلفات حرارتی تریستور ها باید از مدار خارج کنید .

راه‌ اندازی الکتروپمپ به روش اینورتر

تقریباً استفاده از اینورتر را می‌توان بهترین روش برای راه‌اندازی الکتروموتور نام برد. اینورتر در حقیقت وسیله ای می‌باشد که با آن می‌توان دور موتور را کنترل کرد. اینورتر دور موتور را از صفر تا صد کنترل و از آن حفاظت می‌کند. بهترین راه، مطمئن‌ ترین راه و سریع‌ ترین راه برای راه اندازی  الکتروموتور ها استفاده از روش راه اندازی اینورتر می باشد.

نصب الکتروپمپ ها

قبل‌ از راه‌ اندازی پمپ مطمئن باشید که میله شافت موتور به ‌آرامی قابل چرخش می باشد. در پمپ‌ های کوچک‌ تر در انتهای این میله در سمتی که فن قرار گرفته یک شکاف پیچ گوشتی خور موجود می‌باشد که در صورت گیر کردن میله می توانیم از یک پیچ‌ گوشتی برای آزاد کردن آن استفاده کنیم. حتما در ابتدا راه ‌اندازی پمپ، لوله‌ های ورودی را کاملاً از آب پر کنید و بعد پمپ را روشن نمایید. پمپ را هیچ‌ وقت بدون وجود مایع و به‌ صورت خشک روشن نکنید. وقتی‌ که خروجی پمپ به‌ طور کامل بسته ‌باشد الکتروپمپ را پیش‌ از دو تا سه دقیقه روشن نکنید. در غیر این صورت پمپ بیش‌ از حد داغ می‌شود و به پمپ یا بعضی از قطعات آن آسیب خواهد رسید. لازم به ذکر است که حداقل اندازه دبی  از  ده درصد میزان دبی اسمی پمپ کمتر  نباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *